Concert ‘Better together. Moving on’

Wat vorig jaar begon als experiment, neemt steeds vastere vormen aan: de samenwerking tussen Brassband Excelsior uit Kloetinge en Brassband Middelburg. Al een paar keer traden beide muziekverenigingen als één brassband op en zaterdag 16 maart doen ze dat wederom. ‘Better together. Moving on’ is de naam van het concert in de aula van scholengemeenschap Nehallenia aan de Breeweg in Middelburg. Ook het jeugdorkest van Brassband Middelburg treedt dan op.

De titel van het concert ‘Better together. Moving on’ is niet voor niets gekozen en zegt eigenlijk alles over de ervaringen van beide brassbands het afgelopen jaar. Zoals veel muziekverenigingen hebben ook Brassband Excelsior en Brassband Middelburg te kampen met een dalend ledenaantal. Maar lijdzaam hun teloorgang tegemoet zien, doen beide verenigingen niet.

Het initiatief voor samenwerking kwam in 2022 van Brassband Middelburg. Na een zoekronde legde deze muziekvereniging contact met Excelsior in Kloetinge. Dat er gekozen werd voor Excelsior lag ook min of meer voor de hand, want beide verenigingen hadden – en hebben – dezelfde dirigent, de Gentse Joeri Van hove. En beide verenigingen leenden ook al regelmatig muzikanten aan elkaar uit uit voor optredens.

Na zorgvuldig overleg met de besturen en de leden werd vorig jaar de weg naar samenwerking officieel ingeslagen. Als eerste stap werd er voortaan iedere week  gezamenlijk gerepeteerd. Een belangrijke stap, met name op muzikaal gebied, want voor brassbands is repeteren in een volledige bezetting erg belangrijk.

Lovende juryrapporten

De stap resulteerde al direct in 2023 in een aantal zeer succesvolle optredens, met als hoogtepunt in november de deelname aan het concours van de Zeeuwse Bond in Terneuzen. De juryleden waren unaniem lovend over het niveau van de brassband.

Mede door deze ervaringen is rond de jaarwisseling het besluit genomen op de weg van samenwerking door te gaan en deze verder vorm te geven. Daarvoor zijn, om maar in muziektermen te blijven, nog wel een aantal noten te kraken. Een van de belangrijkste is het vinden van een geschikte repetitielocatie op Walcheren. Op dit moment maakt de brassband dankbaar gebruik van het onderkomen van Muziekvereniging Arnemuiden, maar een vast (eigen) onderkomen staat bovenaan het verlanglijstje. De zoektocht daarnaar is begin dit jaar gestart, maar heeft nog niet tot resultaat geleid.

Voorjaarsconcert met jeugdorkest

Wat wel tot resultaat heeft geleid zijn de gezamenlijke repetities en dat laat de brassband graag horen tijdens zijn gratis voorjaarsconcert op zaterdag 16 maart. Op het programma staan werken van onder anderen John Williams (Olympic Fanfare and Theme ) en Peter Graham (Windows of the World). En er zijn solistische optredens op trombone (The Wind Beneath my Wings) en slagwerk (Flying Mallets).

Onderdeel van het concert is ook een optreden van Jeugdbrassband Middelburg, onder leiding van Rembrandt Minderhoud. Overigens is ook voor de jeugdige muzikanten een onderzoek gestart naar samenwerking met leerlingen van andere orkesten in de regio. Want alleen daarmee kan een gezonde en aantrekkelijke toekomst gecreëerd worden voor de blaasmuziek in Zeeland. Daar zijn beide verenigingen van overtuigd. Het concert ‘Better together. Moving on’ is zaterdag 16 maart in de aula van stedelijke scholengemeenschap Nehalennia aan de Breeweg 71E in Middelburg. Aanvang 20.00 uur. Zaal open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis.